Projekt TESCO
Prelekcja "Diety dla zdrowia" i pokaz kulinarny.
czwartek, 20 października 2016
Odpowiednia dieta jest kluczowym czynnikiem warunkującym dobre samopoczucie, zdrowie i witalność, dlatego tak ważne jest, by była ona odpowiednio zbilansowana tzn. dostarczała niezbędnych składników odżywczych takich jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz minerały i witaminy w odpowiednich proporcjach.
Coraz większą uwagę zwracamy na to co jemy, dbamy o jakość potraw przygotowywanych dla naszych najbliższych. Mamy coraz większą świadomość żywieniową, a co ważne, chemy pogłębiać naszą wiedzę na temat wpływu diety na stan naszego organizmu oraz naszych najbliższych.
Przekonała się o tym dn. 20 października br. grupa rodziców wychowanków, członków rodzin i osób współpracujących z OREW, biorąca udział w dwugodzinnej prelekcji "Diety dla zdrowia" połączonej z pokazem kulinarnym oraz degustacją potraw dietetycznych.
Celem przygotowanych warsztatów żywieniowych dla rodziców było pokazanie, które produkty spożywcze mają najwyższą gęstość odżywczą, jak właściwie przygotowywać z nich potrawy, aby ich wartość odżywcza pozostała najwyższa.
Co oznacza gęstość odżywcza żywności? To wartość odżywcza produktu w odniesieniu do jego kaloryczności. Im więcej produkt zawiera niezbędnych składników w jednostce energii, tym większa jest jego gęstość odżywcza. Im wyższy wskaźnik gęstości odżywczej, tym posiłek dostarcza większej ilości witamin i minerałów.
Warsztaty tj. prelekcję i pokaz kulinarny prowadziła pani Małgorzata Wąsiewicz - specjalista żywienia, w ciekawy sposób omówiła znaczenie doboru właściwych składników odżywczych i korzyści dla zdrowia z używania mało jeszcze znanych dodatków i produktów.
Wspólnie z rodzicami przygotowaliśmy przepyszne, a zarazem bardzo zdrowe koktajle, soki, zupę dyniową oraz ciasto bez cukru, których wspólną cechą była wysoka gęstość odżywcza. Próbowaliśmy i ocenialiśmy smaki; sądząc po zainteresowaniu przepisami, o które prosili uczestnicy spotkania, pani dietetyk przekonała o właściwościach zdrowotnych serwowanych dań.
Coraz większą uwagę zwracamy na to co jemy, dbamy o jakość potraw przygotowywanych dla naszych najbliższych. Mamy coraz większą świadomość żywieniową, a co ważne, chemy pogłębiać naszą wiedzę na temat wpływu diety na stan naszego organizmu oraz naszych najbliższych.
Przekonała się o tym dn. 20 października br. grupa rodziców wychowanków, członków rodzin i osób współpracujących z OREW, biorąca udział w dwugodzinnej prelekcji "Diety dla zdrowia" połączonej z pokazem kulinarnym oraz degustacją potraw dietetycznych.
Celem przygotowanych warsztatów żywieniowych dla rodziców było pokazanie, które produkty spożywcze mają najwyższą gęstość odżywczą, jak właściwie przygotowywać z nich potrawy, aby ich wartość odżywcza pozostała najwyższa.
Co oznacza gęstość odżywcza żywności? To wartość odżywcza produktu w odniesieniu do jego kaloryczności. Im więcej produkt zawiera niezbędnych składników w jednostce energii, tym większa jest jego gęstość odżywcza. Im wyższy wskaźnik gęstości odżywczej, tym posiłek dostarcza większej ilości witamin i minerałów.
Warsztaty tj. prelekcję i pokaz kulinarny prowadziła pani Małgorzata Wąsiewicz - specjalista żywienia, w ciekawy sposób omówiła znaczenie doboru właściwych składników odżywczych i korzyści dla zdrowia z używania mało jeszcze znanych dodatków i produktów.
Wspólnie z rodzicami przygotowaliśmy przepyszne, a zarazem bardzo zdrowe koktajle, soki, zupę dyniową oraz ciasto bez cukru, których wspólną cechą była wysoka gęstość odżywcza. Próbowaliśmy i ocenialiśmy smaki; sądząc po zainteresowaniu przepisami, o które prosili uczestnicy spotkania, pani dietetyk przekonała o właściwościach zdrowotnych serwowanych dań.