• Slider1
  • Slider1
  • Slider1
  • zmień czcionkę
  • zmień kontrast
PSOUU

PSOUU

Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym
przejdź do strony
WTZ

WTZ

Warsztat Terapii Zajęciowej
przejdź do strony
OREW

OREW

Ośrodek Rehabilitacyjno - Edukacyjno - Wychowawczy
przejdź do strony
PŚDS

PŚDS

Powiatowy Środowiskowy Dom Samopomocy typu B
przejdź do strony

Projekt TESCO

Prelekcja "Diety dla zdrowia" i pokaz kulinarny.

czwartek, 20 października 2016
Odpowiednia dieta jest kluczowym czynnikiem warunkującym dobre samopoczucie, zdrowie i witalność, dlatego tak ważne jest, by była ona odpowiednio zbilansowana tzn. dostarczała niezbędnych składników odżywczych takich jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz minerały i witaminy w odpowiednich proporcjach.

Coraz większą uwagę zwracamy na to co jemy, dbamy o jakość potraw przygotowywanych dla naszych najbliższych. Mamy coraz większą świadomość żywieniową, a co ważne, chemy pogłębiać naszą wiedzę na temat wpływu diety na stan naszego organizmu oraz naszych najbliższych.

Przekonała się o tym dn. 20 października br. grupa rodziców wychowanków, członków rodzin i osób współpracujących z OREW, biorąca udział w dwugodzinnej prelekcji "Diety dla zdrowia" połączonej z pokazem kulinarnym  oraz  degustacją potraw dietetycznych.

Celem przygotowanych warsztatów żywieniowych dla rodziców było pokazanie, które produkty spożywcze mają najwyższą gęstość odżywczą, jak właściwie przygotowywać z nich potrawy, aby ich wartość odżywcza pozostała najwyższa.
Co oznacza gęstość odżywcza żywności? To wartość odżywcza produktu w odniesieniu do jego kaloryczności. Im więcej produkt zawiera niezbędnych składników w jednostce energii, tym większa jest jego gęstość odżywcza. Im wyższy wskaźnik gęstości odżywczej, tym posiłek dostarcza większej ilości witamin i minerałów.

Warsztaty tj. prelekcję i pokaz kulinarny prowadziła pani Małgorzata Wąsiewicz - specjalista żywienia, w ciekawy sposób omówiła znaczenie doboru właściwych składników odżywczych i korzyści dla zdrowia z używania mało jeszcze znanych dodatków i produktów.
Wspólnie z rodzicami przygotowaliśmy przepyszne, a zarazem bardzo zdrowe koktajle, soki, zupę dyniową oraz ciasto bez cukru, których wspólną cechą była wysoka gęstość odżywcza. Próbowaliśmy i ocenialiśmy smaki; sądząc po zainteresowaniu przepisami, o które prosili uczestnicy spotkania, pani dietetyk przekonała o właściwościach zdrowotnych serwowanych dań.