• Slider1
  • Slider1
  • Slider1
  • zmień czcionkę
  • zmień kontrast
PSOUU

PSOUU

Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym
przejdź do strony
WTZ

WTZ

Warsztat Terapii Zajęciowej
przejdź do strony
OREW

OREW

Ośrodek Rehabilitacyjno - Edukacyjno - Wychowawczy
przejdź do strony
PŚDS

PŚDS

Powiatowy Środowiskowy Dom Samopomocy typu B
przejdź do strony

Zabawy sensoryczne

Zabawy sensoryczne w kuchni cz. 2 . EG

wtorek, 14 kwietnia 2020
Kuchnia w stymulacji sensorycznej  - cz. 2
Kolejne propozycje wykorzystania kuchni do celów terapeutycznych:
  • tarka – ścieranie bułki tartej, słuchanie towarzyszącego tej czynności dźwięku, wykorzystanie tarki w połączeniu z np. widelcem i słuchanie powstających odgłosów – zmysł słuchu;
 
 
  • produkty spożywcze – próbowanie, dotykanie, wąchanie np.: ser żółty, biały, musztarda, ocet, chrzan, gorzka herbata – zmysł smaku, węchu, dotyku;
 
 
 
  • torebki foliowe, papierowe w różnych kolorach – dotykanie, gniecenie, strzelanie, gniecenie przy uchu – zmysł wzroku, słuchu, dotyku;
  • jako – ugotowane ciepłe i zimne, odczuwanie ciężaru temperatury, można wykorzystać barwniki do jaj (lub farby plakatowe), które zabarwią jajka na wybrane kolory – zmysł wzroku, dotyku;
 
 
 
  • warzywa i owoce – dotykanie, wąchanie, próbowanie (wybranych) warzyw i owoców, zwrócenie uwagi na różnorodną kolorystykę warzyw i owoców – zmysł dotyku, smaku, węchu;
 
 
ZAPRASZAMY DO ZABAWY