Zabawy sensoryczne
Zabawy sensoryczne w kuchni cz. 2 . EG
wtorek, 14 kwietnia 2020
Kuchnia w stymulacji sensorycznej - cz. 2
Kolejne propozycje wykorzystania kuchni do celów terapeutycznych:
ZAPRASZAMY DO ZABAWY
Kolejne propozycje wykorzystania kuchni do celów terapeutycznych:
- tarka – ścieranie bułki tartej, słuchanie towarzyszącego tej czynności dźwięku, wykorzystanie tarki w połączeniu z np. widelcem i słuchanie powstających odgłosów – zmysł słuchu;
- produkty spożywcze – próbowanie, dotykanie, wąchanie np.: ser żółty, biały, musztarda, ocet, chrzan, gorzka herbata – zmysł smaku, węchu, dotyku;
- torebki foliowe, papierowe w różnych kolorach – dotykanie, gniecenie, strzelanie, gniecenie przy uchu – zmysł wzroku, słuchu, dotyku;
- jako – ugotowane ciepłe i zimne, odczuwanie ciężaru temperatury, można wykorzystać barwniki do jaj (lub farby plakatowe), które zabarwią jajka na wybrane kolory – zmysł wzroku, dotyku;
- warzywa i owoce – dotykanie, wąchanie, próbowanie (wybranych) warzyw i owoców, zwrócenie uwagi na różnorodną kolorystykę warzyw i owoców – zmysł dotyku, smaku, węchu;
ZAPRASZAMY DO ZABAWY