Pracownie, treningi
PRACOWNIA KULINARNA
poniedziałek, 22 lutego 2016
Instrukor terapii zajęciowej - Kamila Urbaniak
Pracownia kulinarna połączona jest z jadalnią. Tutaj podopieczni uczą się samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, co wpływa pozytywnie na samopoczucie, wzmacnia poczucie własnej wartości, wiarę we własne możliwości, poczucie odpowiedzialności i zaradność życiową, a także uczy wykonywania pracy zespołowej. Pracownia ma na celu naukę podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym- przygotowywania prostych potraw, utrzymywania w czystości naczyń i sztućców, dbania o higienę osobistą, a także właściwym gospodarowaniem pieniędzmi.
Pracownia kulinarna połączona jest z jadalnią. Tutaj podopieczni uczą się samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, co wpływa pozytywnie na samopoczucie, wzmacnia poczucie własnej wartości, wiarę we własne możliwości, poczucie odpowiedzialności i zaradność życiową, a także uczy wykonywania pracy zespołowej. Pracownia ma na celu naukę podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym- przygotowywania prostych potraw, utrzymywania w czystości naczyń i sztućców, dbania o higienę osobistą, a także właściwym gospodarowaniem pieniędzmi.
Zajęcia terapeutyczne prowadzimy poprzez:
- Planowanie posiłków.
- Trening zaradności życiowej- tworzenie listy zakupów i orientacja w aktualnych cenach rynkowych.
- Wyjście na zakupy- szukanie produktów na półkach, rozmowa ze sprzedawcą.
- Estetyczne nakrywanie i podawanie do stołu.
- Obsługę urządzeń AGD oraz utrzymywanie ich w czystości.
- Przygotowywanie naczyń ( mycie, wycieranie, układanie w szafkach).
- Obróbka produktów: mycie, krojenie, ucieranie, szatkowanie, zagniatanie, itp.
- Pieczenie ciast.
- Przygotowywanie sałatek.
- Przygotowywanie deserów.
- Przygotowywanie napojów: kawa, herbata.
- Zmywanie blatów, stołów i podłogi.
- Naukę prawidłowego przechowywania żywności.
- Poznanie zasad zdrowego żywienia i kulturalnego zachowania się przy stole.